Select Menu

Partnereink és Támogatóink


tanfolyamok

oktatók

jogosítvány

gyakori kérdések

fotók

hírek

Videók

» » Elsősegély tételsor 1. rész (új)/1.-41.-ig/
«
Következő
Újabb bejegyzés
»
Előző
Régebbi bejegyzés

.   Vendége jégre lépve megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, fájdalmas.
Valószínűsíthető a törés Leültetjük a balesetest. A megsérült végtagról a gyűrűt, órát, ékszereket eltávolítjuk, mozdulatlanságát biztosítjuk Desault-kötéssel, vagy 2 háromszögletű kendővel. A sérült állapotától függően elkísérjük szakorvosi rendelőbe, vagy mentőt hívunk. 
2.  Buszon állva utazó, kapaszkodó személy hirtelen fékezést követően bal vállában heves, lüktető fájdalmat érez, mozgatni nem tudja.
Ficam, rándulás Leültetjük a balesetest. A megsérült végtagról a gyűrűt, órát, ékszereket eltávolítjuk, mozdulatlanságát biztosítjuk Desault-kötéssel, vagy 2 háromszögletű kendővel. A sérült állapotától függően elkísérjük szakorvosi rendelőbe, vagy mentőt hívunk. 
3. Személygépkocsi utasát a roncsba beszorulva találja. Szeme nyitva, segítséget kér. Bal alkarján lévő roncsolt sebből bő, folyamatosan áramló vérzés látható.
A vérző végtagot a szívnél magasabbra emeljük (ezzel csökkentjük a vérzés intenzitását) a szorító ruhadarabokat eltávolítjuk vagy meglazítjuk, órát, gyűrűt, ékszereket eltávolítjuk. Vénás nyomókötést helyezünk fel, melynek menete a következő: · a sebre steril gézlapot helyezünk; · a gézlapra pólyatekercset vagy keményre gyúrt gézgombócot nyomunk; · körkörös és nyolcas kötésekkel készesen rögzítjük. Nyugtatjuk a sérültet, lehetőség szerint nem hagyjuk magára, a gépkocsiból nem emeljük ki. kivéve, ha veszély fenyegeti, pl. ég az autó, csöpög a benzin. (műszaki mentést kérünk)
Kivérzés tünetei: látható vérzés, sápadtság, verejtékezés,zavartság,didergés,szédülés,fájdalom, szapora pulzus, alacsony vérnyomás,eszmélet vesztés, halál.
Folyamatosan ellenőrizzük az állapotát. Hiszen az erős vérzés miatt bármikor rosszabbodhat az állapota. (eszmélet vesztés, légzés leállás...) Mentőt hívunk.
4.  Gépkocsivezetés közben egy 56 éves férfi hirtelen nagyon erős mellkasi fájdalmat érez, verejtékezik. Elmondása szerint ismert szívbeteg.
Szívinfarktus gyanú Minden tevékenységet a betegnek fel kell függesztenie, a gépkocsival félre kell húzódnia. A beteget teljes nyugalomba helyezzük, ahol a fájdalmai enyhébbek, elviselhetőbbek (pl. megdöntjük a háttámlát- félülő helyzetbe hozzuk), nyugtatjuk. Ha van nála gyógyszer, amit már szedett hasonló esetben azt beveheti. Csak mentő szállíthatja! Folyamatosan ellenőrizzük az állapotát. Ha esetleg elvesztné az eszméletét, biztosítani kell az átjárható légutakat. (áll megemelés, vagy stabil oldalfekvés.)
Légzés ellenőrzés. 10 másodperc alatt ha legal,ább kétszer vesz levegőt, kielégítő a légzése.
Ha a légzés szám 0-vagy 1, akkor meg kell kezdeni a sérült újraélesztését.
5.  Szomszédját napok óta nem látták, majd rátörték a lakás ajtaját. Földön fekve találják. Öngyilkossági szándékát korábban már többször hangoztatta.
Megszólítjuk a sérültet. Amennyiben nem válaszol, gyengén megrázzuk a vállát. Ráfújhatunk a szemhéjára is. Ha megmozdul,megrebben a szemhéja, akkor eszméleténél van kikérdezzük. (gyaníthatóan gyógyszermérgezett) · Ha nem rebben meg a szemhéja, akkor eszméletlen általános ellátás: Légúttisztítás,  légzésvizsgálat. · Amennyiben kielégítők az életfunkciói, ( 10 másodperc alatt legalább kétszer lélegzett,akkor légútbiztosítás, végigvizsgáljuk az eszméletlent, töréseket, sérüléseket keresve. · Ha nincsenek kizáró okok, akkor stabil oldalfekvő helyzetbe helyezzük. · Ha kizáró okokat találtunka fej hátraszegésével biztosítjuk az átjárható légutakat. ·
Gondolni kell gázmérgezésre is. Ha gyanúnk beigazolódik, a zárt teret a lehető leggyorsabban elhagyjuk, kivisszük a sérültet (Rautek fogással) és a vizsgálatokat csak a szabad levegőn kezdjük el! 
6. Ismeretlen személy gépkocsi utasaként sérült. A roncsokba beszorulva ül, a hajas fejbőrén lévő seb erősen vérzik.
Visszeres vérzés. A sérültet ülve, vagy fekve látjuk el. Az eszméleténél lévő sérült fejére vénás nyomókötést helyezünk fel. Nem hagyjuk magára a beszorult sérültet, nyugtatjuk a mentők megérkezéséig. Eszméletlenség esetén: · légútbiztosítás · vérzéscsillapítás . Légzés ellenőrzése. Ha a légzés száma 10 másodperc alatt kettő alá csökken, meg kell kezdeni a sérült újraélesztését.
Kivérzés tünetei: látható vérzés, sápadtság, verejtékezés,zavartság,didergés,szédülés,fájdalom, szapora pulzus, alacsony vérnyomás,eszmélet vesztés, halál. Mentőt hívunk.
7. Baleset helyszínére érkezve úttesten fekvő sérültet talál. Szemtanúk szerint személygépkocsi gázolta el.
Szólunk a sérülthöz, ha nem válaszol, ráfújunk a szemhéjára. · Ha megrebben, eszméleténél van, akkor kikérdezzük sérüléseiről, fájdalmáról. Gyengén megrázhatjuk a vállt is.· Ha nem rebben meg a szemhéja eszméletlen, akkor általános ellátás: légúttisztítás,  légzésvizsgálat. 10 másodpercig vizsgáljuk a légzést, ha ezalatt az idő alatt legalább kétszer vesz levegőt a sérült, kielégítő a légzése. Amennyiben kielégítők az életfunkciói , biztosítani kell az átjárható légutat.Végigvizsgáljuk az eszméletlent, töréseket, sérüléseket keresve. A baleset mechanizmusából következtetve valószínűsíthető a combcsont törése, medencecsont törése ezért az átjárható légutakat a fej hátraszegésével biztosítjuk. (gyakran kell ellenőrizni a száj-, garatüreget, szükség esetén kitisztítjuk) · Abban az esetben, ha nem tapasztalunk légző mozgást, 10 másodperc alatt 0, vagy 1 légzőmozgást tapasztalunk, elégtelen légzésről beszélünk. Ilyenkor az eszméletlen sérültet újra kell éleszteni. (30 mellkas kompresszió- 2 levegő befújás.)
8. Tehergépkocsival motor ütközött. A földön fekvő motoros szemei nyitva vannak, mindkét lábszára deformált.
Szólunk a sérülthöz, megnyugtatjuk. Valószínűsíthető a lábszár törése, akkor a talált helyzetben rögzítjük a megsérült testrészt. (pokrócokkal, kabátokkal körbetámasztjuk) Szorító lábbelit, ruházatot eltávolítjuk, vagy meglazítjuk.
Mentőt hívunk.
9. Az összetört személygépkocsi vezetőülésében talált sérültnél nem észlel légzést.
A sérültet kiemeljük a járműből Rautek-féle műfogással, lefektetjük. Segítségért kiáltunk.
Ha a sérült 10 másodpercen keresztül 0-vagy 1-*szer vesz levegőt, elégtelen a légzése. Komplex újraélesztést kell elkezdeni. Szájüreg ellenőrzése, ha szükséges kitörlése.
Komplex újraéleszés: 30-mellkas összenyomás, 2 levegő befújás.
Sikeres újraélesztés esetén biztosítani kell az átjárható légutakat. Stabil oldalfekvés, vagy az áll megemelése, tartása addig, amíg a mentők meg nem érkeznek.
Mentő hívás.
10. Autóban utazó társa szendvicset fogyaszt, hirtelen fékezés követően fulladozni kezd, majd bőre kékes színűvé válik, levegőért kapkod.
Megállunk a járművel, kiszállítjuk a sérültet, megpróbáljuk eltávolítani a száj-, garatüregből az elzáródást okozó anyagot. Amennyiben ez nem lehetséges szólítsuk fel a sérültet, hogy hajoljon előre, lapockái közé tenyerünkkel mérjünk 4-5 erőteljes csapást. Eredménytelenség esetén a Heimlich-féle műfogást kell alkalmazni. Kivitelezése: · a fuldokló mögé állunk két hóna alatt átnyúlva átkaroljuk; · egyik kezünket ökölbe szorítva a gyomorgödörre helyezzük, másik kezünkkel átfogjuk az öklünket és hirtelen a rekeszizmok irányába húzzuk. Ezzel a mozdulattal nagy nyomású levegőt préselünk ki a tüdőből, ami kilökheti az elzáródást okozó anyagot. Ha a sérült összeesett és a földön fekszik, hátára fordítjuk, letérdelünk mellé, kezünket lapos keresztezett tenyérrel a hasfalra helyezzük. (a szegycsont és a köldök közötti tájékra) Nyomásszerű lökést gyakorlunk a rekeszizmok irányába. Amennyiben eszméletlen: a száj-, garatüreget kitisztítjuk, légzést vizsgáljuk. Ha van légzése, stabil oldalfekvő helyzetbe helyezzük. (ha nincsenek kizáró okok!) Ha nincs légzése, újraélesztjük. Mentőt  hívunk.
11. A sérült csuklóját autószerelés közben szakította fel éles lemez. A helyszínre érkezve erős, lüktető vérzést észlel a sebből.
Ütőeres vérzés A sérültet lefektetjük, vagy leültetjük. A sérült kezet megemeljük (szív síkjánál magasabbra), elnyomjuk a nyomáspontot, (felkarnál a feszítő- és a hajlító-izom közötti árokban) ezzel a lépéssel a spriccelő vérzés megszűnik. Ha van segítőtársunk ő fogja felhelyezni az artériás nyomókötést. Amennyiben egyedül vagyunk, megkésjük a sérültet, hogy vegye át a nyomáspont elnyomását és mi fogjuk felhelyezni az artériás nyomókötést. Menete a következő: a sebbe steril lapokat nyomkodunk, (tamponáljuk) majd újabb sterillap réteget helyezünk rá, erre kerül egy félbehajtott géztekercs és ezt rögzítjük egy újabb géztekerccsel feszesen. Ha sokkos tüneteket észlel, akkor "sokkfektetés". (Szapora pulzus, nyirkos hideg verejtékes bőr, eszmélet vesztés, légzés leállás.) A sérült állapotát folyamatosan ellenőrizni kell. Mentő hívás.
12. Idős hozzátartozójának bal lábszárából bőséges vérzés indult meg. A vér sötét színű és egyenletesen folyik.
Vénás vérzés A sérültet lefektetjük, a vérző végtagot a szívnél magasabbra emeljük, alátámasztjuk. (ezzel csökkentjük a vérzés intenzitását) A szorító lábbelit, ruhadarabokat eltávolítjuk vagy meglazítjuk. Nyomókötést helyezünk fel, melynek menete a következő: · a sebre steril gézlapot helyezünk; · a gézlapra pólyatekercset vagy keményre gyúrt gézgornbócot nyomunk: · körkörös és nyolcas kötésekkel feszesen rögzítjük. Ha sokkos tüneteket észlel, akkor "sokkfektetés". (Szapora pulzus, nyirkos hideg verejtékes bőr, eszmélet vesztés, légzés leállás.) A sérült állapotát folyamatosan ellenőrizni kell. Mentő hívás.
13. Sápadt személyt talál az úttest szélén ülve, az árokban egy összetört segédmotor-kerékpár fekszik. Nem emlékszik rá, hogy mi történt vele.
Agyrázkódás Lefektetjük a sérültet. Enyhén megemeljük a fejét és alátámasztjuk. Nyugtatjuk, nem engedjük el a baleset helyszínéről, mentő szállíthatja. Mentő hívás.
A sérült állapotát folyamatosan ellenőrizni kell. (eszméleténél van-e, van- légzése...)
14. Személygépkocsival közlekedik. Az Ön előtt haladó kerékpáros felbukik, homlokán szivárgó vérzést lát, vállát fájdítja, karját mozdítani nem tudja.
Törés, ficam + hajszáleres vérzés. Leültetjük a sérültet. A megsérült testrész mozdulatlanságát biztosítjuk kettő háromszögletű kendővel, vagy Desault-kötéssel. (a megsérült végtagról távolítsuk el az órát, ékszereket) Ezt követően ellátjuk a hajszáleres vérzést. (sebellátás, steril fedés) Mentőt hívunk. A sérült állapotát folyamatosan ellenőrizzük.
15. Személygépkocsi fának ütközött. A jobb első ülésben lévő sérült légvételre fokozódó, mellkasi fájdalomra panaszkodik.
Az eszméleténél lévő balesetest az autóban látjuk el, amennyiben nem fenyegeti külső veszély. (pl. égő autó, robbanásveszély) A balestet szenvedett üléstámláját megdöntjük (ahol a fájdalmai elviselhetőbbek), nyugodt egyenletes légzésre szólítjuk fel, nyugtatjuk. Mentőt hívunk. A sérült állapotát folyamatosan ellenőrizzük.
16. Baleset történt, a gépkocsivezető megsérült. Jól látható, hogy egyik füléből vér szivárog, lehelete erősen alkoholszagú.
- Kérdés, hogy az autóból kiesve az úttesten fekszik a sérült, vagy az autóban van? Szólunk a sérülthöz, ha nem válaszol, ráfújunk a szemhéjára. Finoman megrázzuk a vállát.· Ha megrebben, eszméleténél van, akkor kikérdezzük sérüléseiről, fájdalmáról. A hátán fekvő sérültet, enyhén megemelt fejjel fektetjük, a fület sterilen fedjük. Az állapotát folyamatosan ellenőrizzük. Mentőt hívunk.
-  Ha nem rebben meg a szemhéja eszméletlen, akkor általános ellátás: légúttisztítás, légzésvizsgálat. · Amennyiben kielégítők az életfunkciói,(10 mp-en belül legalább kétszer vesz levegőt), akkor légútbiztosítás, végigvizsgáljuk az eszméletlent, töréseket, sérüléseket keresve. A fej hátraszegésével biztosítjuk az átjárható légutakat. ·
- Abban az esetben, ha nem tapasztalunk légző mozgást, újra kell élesztenünk a sérültet. Ki kell emelni Rautek-féle műfogással a kocsiból. Meg kell győződni arról, hogy a sérültlába nincs-e beakadva a pedálok közé. Ha nincs kizáró ok a kiemelésre, akkor elkezdhetjük a kivételt. A balesetes lábait keresztbe rakjuk. (így könnyebb lesz a kiemelés) A csípőjénél fogva oldalra fordítjuk. Két hóna alatt átnyúlva az ép karját megfogva (csukló felett, könyökhajlat alatt) kiemeljük a balesetest. (kiemel)st követően a szükséges beavatkozásokat elvégezzük. Steril fedő kötést helyezünk a sérült fülére, biztosítjuk az átjárható légutakat. -megemeljük a sérült állát.) Amennyiben nincs légzése a sérültnek, meg kell kezdeni az újraélesztését. (Megszólítjuk, megrázzuk a vállát-Segítség-Száj kitisztítása, Légzés ellenőrzés 10 mp-en keresztül-ha nincs légzés -Megkérünk valakit, hogy hívjon mentőt újraélesztéshez-megkezdjük a sérült újraélesztését 30-2- ha sikeres volt biztosítjuk az átjárható légutakat.)
17. Közúti baleset történt. Az összetört gépkocsiból való kijutás közben a sérült kezére és arcára akkumulátorsav folyt.
· Ha marószer a testfelszínre került a szennyezett ruhát távolítsuk el. A bőrre került vegyszert itassuk fel, amennyiben tudjuk, közömbösítsük. Savat enyhe lúggal (szappanos víz), ennek hiányában bő vízzel öblítsük le, majd helyezzünk a sérülésre száraz steril kötést. · Ha a marószer a szembe is belekerült azt ki kell mosni ügyelve arra, hogy az ép szembe a vegyszeres víz ne folyjék bele. Ezt követően helyezzünk steril kötést mindkettő szemre. Hívjunk mentőt.
18. Egy buszmegállóban várakozva, összecsukló személyt lát. A jelenlévők a padra ültetik.
Ájulás Ellátása: a hanyatt fekvő sérült lábait megemeljük, alátámasztjuk. Ebben a helyzetben a beteg gyorsan magához tér. Amennyiben nem nyeri vissza az eszméletét rövid időn belül, akkor úgy látjuk el mint az eszméletlen sérültet. Légzés ellenőrzés. Légút biztosítás (áll megemelés, stabil oldalfekvés). Ha nincs légzés Újraélesztés.
Mentő hívás.
19. Kerékpáros a lejtős úton közlekedve a járdaszegélynek ütközött. A fejét ütötte meg. A történtekre nem emlékszik, homlokán diónyi duzzanatot lát.
Agyrázkódás. Nem engedjük el a baleset helyszínéről. Hátára fektetjük és megemeljük a fejét és alátámasztjuk, nyugtatjuk a mentők megérkezéséig. 
Folyamatosan észleljük a sérült állapotát.
20. Oszlopnak ütközött személygépkocsiban a kormányra borulva sérültet talál. Bal halántéka táján szivárgó vérzést észlel, szólításra nem válaszol.
Finoman megrázzuk a sérült vállát.. Ha nem reagál, eszméletlen. · Légutat tisztítunk; ·  · Légzését vizsgáljuk. Amennyiben kielégítők az életfunkciói és külső veszély nem fenyegeti a gépjárműben is biztosíthatjuk az átjárható légutat a sérültnek. (a fejet szegjük hátra) Abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy kiemeljük a járműből a sérültet a biztonsági övet kikapcsoljuk, vagy elvágjuk. · Végigvizsgáljuk a balesetest töréseket, sérüléseket keresve illetve ellenőrizzük, hogy lábai nincsenek e beakadva a pedálok közé. · Ha nincs kizáró ok a kiemelésre, akkor elkezdhetjük a kivételt. · A balesetes lábait keresztbe rakjuk. (így könnyebb lesz a kiemelés) · A csípőjénél fogva oldalra fordítjuk. · Két hóna alatt átnyúlva az ép karját megfogva (csukló felett, könyökhajlat alatt) kiemeljük a balesetest. (kiemelést követően a szükséges beavatkozásokat elvégezzük pl. stabil oldalfekvő helyzet) Amennyiben nincs légzése a sérültnek, vagy külső veszély fenyegeti mindenképpen kiemeljük a gépjárműből. (kiemelést követően a szükséges beavatkozásokat elvégezzük pl. újraélesztés, átjárható légút biztosítás)
Mentő hívás.
21. Az ön előtt haladó személygépkocsi defektet kap, az árokba hajtva felborul. Szólításra egy férfi és egy női hang válaszol. Az ajtók nyithatók, mindketten saját erejükből kiszállnak. A férfinek látható sérülése, nincs. A hölgy mindkét kezén számtalan horzsolás, szivárgó vérzéssel, a jobb füléből vér ürül.
A hölggyel kezdjük az ellátást, de a férfit is figyelünk és megkérjük üljön le. A hölgyet lefektetjük, megemeljük fejét és alátámasztjuk (koponyaalapi törés, koponyaüregi vérzés), a vérző fülre steril lapot helyezünk (a fület tamponálni tilos), majd horzsolásos sérüléseit is ellátjuk. Folyamatosan ellenőrizzük az állapotát(légzés, eszmélet).
Mentőt hívunk.
22. Egy építkezésen szerelők dolgoznak. A szomszéd helyiségből tompa puffanás hallatszik. Belépve látja, hogy az egyik szerelő, a földön fekszik, egyik kezében csavarhúzó. Mellette falból kilógó konnektor.
Mielőtt a sérültet megvizsgálnánk vonjuk ki az áramkörből! (biztosítékot lekapcsoljuk, vagy szigetelt tárggyal megszakítjuk az áramkört) Ezt követően az általános vissgálatok következnek. Minden áramütött sérültet, még a tünetmenteset is orvosnak kell látnia! Folyadékot nem kaphatnak!
Eszméletlenség megállapítása-légút kitisztítás-légzés ellenőrzés-átjárható légút biztosítás, ha van légzés.
(Megszólítjuk, megrázzuk a vállát-Segítség-Száj kitisztítása, Légzés ellenőrzés 10 mp-en keresztül-ha nincs légzés -Megkérünk valakit, hogy hívjon mentőt újraélesztéshez-megkezdjük a sérült újraélesztését 30-2- ha sikeres volt biztosítjuk az átjárható légutakat.)
23. Az üzletben sorban álló idős nő elsápad, összecsuklik, de néhány vásárló egy rekeszre leülteti és úgy tartja.
Valószínűsíthető az ájulás Ellátása: A hanyatt fekvő sérült lábait megemeljük, alátámasztjuk. Ebben a helyzetben a beteg gyorsan magához tér. Amennyiben nem nyeri vissza az eszméletét rövid időn belül, akkor űgy látjuk el mint az eszméletlen sérültet. 
24, Egy közlekedési baleset helyszínén két sérültet talál. Egy középiskolás korú fiú szerint az egyik sérült nem lélegzik, a másik eszméletlen.
Amennyiben a fiatalember segíteni tud akkor ő az egyik beteget, mi pedig a másik beteget látjuk el. Ha erre nem képes, akkor az ellátást az eszméletlen sérülttel kezdjük
 Az elsősegélyt végző személynek mindig ellenőrizni kell a sérültek állapotát!
(Megszólítjuk, megrázzuk a vállát-Segítség-Száj kitisztítása, Légzés ellenőrzés 10 mp-en keresztül-ha nincs légzés -Megkérünk valakit, hogy hívjon mentőt újraélesztéshez-megkezdjük a sérült újraélesztését 30-2- ha sikeres volt biztosítjuk az átjárható légutakat.Ha a sérültnek kielégítő légzése van, akkor biztosítani kell az átjárható légutakat. Ha nincs kizáró ok, stabil oldalvekvésbe helyezzük, így el tudjuk látni a másik sérültet is. Ha van kizáró ok, megkérjük a fiatalembert, hogy emelje meg a sérült állát.)Majd ezt követően a nem lélegző sérült ellátása következik. 
(Megszólítjuk, megrázzuk a vállát-Segítség-Száj kitisztítása, Légzés ellenőrzés 10 mp-en keresztül-ha nincs légzés -Megkérünk valakit, hogy hívjon mentőt újraélesztéshez-megkezdjük a sérült újraélesztését 30-2- ha sikeres volt biztosítjuk az átjárható légutakat.Ha a sérültnek kielégítő légzése van, akkor biztosítani kell az átjárható légutakat. Stabil oldalfekvés, vagy áll megemelése.
Sérültek állapotát folyamatosan ellenőrizzük a mentők megérkezéséig.
25. Egy baleseti helyszínen három sérültet talál. A gépkocsivezető a kormányra borulva fekszik, a mellette ülő sérült nehézlégzésre panaszkodik, nekiesett a műszerfalnak. A harmadik sérült a hátsó ülésen fekszik, bal combja erősen fájdalmas, duzzadt.
A kormányra borult sérülttel kezdjük az ellátást:

Megszólítjuk, megrázzuk a vállát-Segítség-Száj kitisztítása, Légzés ellenőrzés 10 mp-en keresztül-ha nincs légzés -Megkérünk valakit, hogy hívjon mentőt újraélesztéshez-Kiemeljük a sérültet RAUTEK FÉLE MŰFOGÁSSAL (Végigvizsgáljuk a balesetest töréseket, sérüléseket keresve illetve ellenőrizzük, hogy lábai nincsenek e beakadva a pedálok közé. Ha nincsenek kizáró okok a kiemelésre, akkor elkezdhetjük a kiemelést: · A balesetes lábait keresztbe rakjuk; (így könnyebb lesz a kiemelés) · A csípőjénél fogva oldalra fordítjuk; · Két hóna alatt átnyúlva az ép karját megfogva (csukló felett, könyökhajlat alatt) kiemeljük a balesetest )
 -megkezdjük a sérült újraélesztését 30-2- ha sikeres volt biztosítjuk az átjárható légutakat.
Ha a sérültnek kielégítő légzése van, akkor biztosítani kell az átjárható légutakat. Stabil oldalfekvés, vagy áll megemelése. Ezt lehet a kocsiban is.Feleslegesen ne emeljük ki, mert lehet, hogy gerinc sérülése van.
Sérültek állapotát folyamatosan ellenőrizzük a mentők megérkezéséig.

 Ezt követően a nehézlégzésre panaszkodó sérült ellátása következik: · Amennyiben külső veszély nem fenyegeti (pl. robbanásveszély) az autóban hagyjuk, és megdöntjük az ülés háttámláját. ·
 Végül a combcsonttöröttet látjuk el: Amennyiben külső veszély nem fenyegeti (pl. robbanásveszély) az autóban hagyjuk, a sérült végtagot körbetámasztjuk.
A sérültek állapotát folyamatosan figyeljük a mentők megérkezéséig.
26. Munkatársa nekiesett az üvegajtónak, bal csuklója erősen lüktetve vérzik. A helyiségben tartózkodók zsineggel próbálják felkarját "elkötni".
A zsineggel történő szorítókötés felhelyezését megtiltjuk! A sérültet lefektetjük, vagy leültetjük. A sérült kezet megemeljük (szív síkjánál magasabbra), elnyomjuk a nyomáspontot, (felkarnál a feszítő- és a hajlító-izom közötti árokban) ezzel a lépéssel a spriccelő vérzés megszűnik. Ha van segítőtársunk ő fogja felhelyezni az artériás nyomókötést. Amennyiben egyedül vagyunk megkérjük a sérültet, hogy vegye át a nyomáspont elnyomását és mi fogjuk felhelyezni az artériás nyomókötést. Menete a következő: a sebbe steril lapokat nyomkodunk (tamponáljuk) majd újabb sterillap réteget helyezünk rá, erre kerül egy félbehajtott géztekercs és ezt rögzítjük egy újabb géztekerccsel feszesen. Ha sokkos tüneteket észlel, akkor "sokkfektetés"
Kivérzés tünetei: látható vérzés, sápadtság, verejtékezés,zavartság,didergés,szédülés,fájdalom, szapora pulzus, alacsony vérnyomás,eszmélet vesztés, halál.
Folyamatosan ellenőrizzük az állapotát. Hiszen az erős vérzés miatt bármikor rosszabbodhat az állapota. (eszmélet vesztés, légzés leállás...) Mentőt hívunk.
27. Segédmotoros bukott, bukósisakot nem viselt. Orrából és bal füléből szivárgó vérzést észlel. Zavartan, összefüggéstelenül beszél.
Koponyaalapi törés, agyrázkódás Lefektetjük a sérültet és enyhén megemeljük a fejét és alátámasztjuk. A fülére, orrára steril lapokat helyezünk! (tamponálni tilos!) Nyugtatjuk a sérültet a mentők kiérkezéséig. Egyedül tilos levenni a bukósisakot a sérültről!
28. Egy gyermek kerékpárral elesett. Esés közben a kormány befordulva ütötte meg a hasát, amely feszül és fáj.
A hátán fekvő sérült lábait térdhajlatánál felhúzzuk, megtámasztjuk. (ezzel ellazítjuk a hasizmokat, csökkentjük a fájdalmát). Itatni tilos! Amennyiben sokkos állapotra utaló tüneteket észlelünk (hasüregi vérzés) a lábát megemeljük és alátámasztjuk. ("sokkfektetés") Állapotát folyamatosan észleljük.
29. Egy szomszéd gyermek fáról esett le. Esés közben egy faág a hasát nagyon megütötte. Bőre sápadt, verejtékes, viselkedése feltűnően csendes.
Sokkos állapot alakult ki valószínüsíthetően hasüreei vérzés miatt "Sokkfektetést" alkalmazunk: a hátán fekvő sérült lábait megemeljük és alátámasztjuk. Nyugtatjuk a sérültet, ha fázik betakarjuk. Hasi sérülése miatt itatni tilos! Mentő szállíthatja!
Mentőt hívunk. A sérült állapotát folyamatosan észleljük. 
30. Egy kerékpáros elesett, alkarja duzzadt, törött csontvég áll ki a sebből.
Nyílt törés A lehető legkisebb mozgatással a sebet sterilen fedjük, majd a sérült végtag mozdulatlanságát biztosítjuk. (háromszögletű kendővel rögzítjük)
mentőt hívunk.
31Karambol során kigyullad a gépkocsi. A fájdalomról panaszkodó sérült mindkét alkarján hólyagokat lát.
Másodfokú égés Azonnal megkezdjük a megégett testfelszín hűtését (vízzel) ami legalább 15-20 percig tart, ezt követően laza száraz steril kötést helyezünk fel az égett testfelszínre. Itatjuk a sérültet apró kortyokkal! (alkoholmentes folyadékkal) Mivel a testfelszín több mint 5%-a égett meg, szakellátást igényel. Mentőt hívunk. A sérült állapotát folyamatosan észleljük.
32. Autósboltban az egyik vásárló megcsúszott és üvegajtónak esett. Az üveget kitörte, jobb könyökhajlatából vérzik. A vérzés erős, a vér színe sötét. Csuklójára nyomókötést helyeztek fel.
A sérültet leültetjük vagy lefektetjük, a vérző végtagot a szívnél magasabbra emeljük. (ezzel csökkentjük a vérzés intenzitását) Vénás nyomókötést helyezünk fel, melynek menete a következő: · a sebre steril gézlapot helyezünk; · a gézlapra pólyatekercset vagy keményre gyúrt gézgombócot nyomunk; · körkörös és nyolcas kötésekkel feszesen rögzítjük. A nyomókötést az "elsősegélynyújtó" a csuklóra helyezte fel, de mivel a sérülés a könyökhajlatnál található ezért oda helyezzük a vénás nyomókötést! Ha sokkos tüneteket észlel, akkor "sokkfektetés". 
Kivérzés tünetei: látható vérzés, sápadtság, verejtékezés,zavartság,didergés,szédülés,fájdalom, szapora pulzus, alacsony vérnyomás,eszmélet vesztés, halál.
Folyamatosan ellenőrizzük az állapotát. Hiszen az erős vérzés miatt bármikor rosszabbodhat az állapota. (eszmélet vesztés, légzés leállás...) Mentőt hívunk.
33. Szórakozóhely mellékhelyiségében egy mozdulatlanul fekvő fiatalt talál. Egyik könyökhajlatában számtalan szúrásnyom, másik kezében fecskendő.
Szólunk a sérülthöz. Ha nem válaszol, a szemhéjára fújunk. · Ha megrebben, eszméleténél van, akkor értesítjük a mentőket. Kikérdezzük, megnyugtatjuk, ha szükséges. Állapotát folyamatosan figyeljük.
 · Ha nem rebben meg a szemhéja eszméletlen, akkor .általános eszméletlen sérült ellátás: Megszólítjuk, megrázzuk a vállát-Segítség-Száj kitisztítása, Légzés ellenőrzés 10 mp-en keresztül-ha nincs légzés -Megkérünk valakit, hogy hívjon mentőt újraélesztéshez-megkezdjük a sérült újraélesztését 30-2- ha sikeres volt biztosítjuk az átjárható légutakat.
· Amennyiben kielégítők az életfunkciói légútbiztosítás, végigvizsgáljuk az eszméletlent, töréseket, sérüléseket keresve. · Ha nincsenek kizáró okok, akkor stabil oldalfekvő helyzetbe helyezzük. · Ha kizáró okokat találtunk, akkor a fej hátraszegésével biztosítjuk az átjárható légutakat.
Sérültek állapotát folyamatosan ellenőrizzük a mentők megérkezéséig.
34. Az autóbusz hirtelen fékezett. Az egyik álló utas nekiesett a fém kapaszkodónak. Mellkasa sérült, légvételkor szúró fájdalmat jelez.
Általában a sérült megtalálja a magának kedvező pozíciót, ahol a fájdalmai a legenyhébbek. Amennyiben erre nem képes félig ülő testhelyzetbe segítjük a balesetest. (a hátát megtámasztjuk) Légvétele nyugodt egyenletes legyen. Mentő szál líthatja. Állapotát folyamatosan ellenőrizzük.
35. Kerékpárost gázolt el egy személygépkocsi. Hasát fájlalja, szomjúságról panaszkodik, segítséget kér, haza akar menni.
A hátára fektetjük a sérültet, térdeinél felhúzzuk a lábát és alátámasztjuk. Itatni szigorúan tilos! (enyhíthetjük a szomjúságát úgy, hogy benedvesített gézzel törölgetjük az ajkait). Nyugtatjuk a sérültet, nem engedjük elmenni. Amennyiben a sokk tüneteit észleljük "sokkfektetést" alkalmazunk. Mentő szállíthatja! Mentőt hívunk. Állapotát folyamatosan ellenőrizzük.
36. A gépkocsi üzemanyaga kifogyott. A szomszédja segít egy kannából, gumicsővel, benzint átfejteni, miközben a segítő véletlenül benzint nyel.
Eszméleténél lévő sérültnek egy evőkanálnyi parafinolajat adunk. (nyelje le) Hánytatni tilos! Értesítjük a mentőket.
Ha a sérült eszméletlen:
(Megszólítjuk, megrázzuk a vállát-Segítség-Száj kitisztítása, Légzés ellenőrzés 10 mp-en keresztül-ha nincs légzés -Megkérünk valakit, hogy hívjon mentőt újraélesztéshez-megkezdjük a sérült újraélesztését 30-2- ha sikeres volt biztosítjuk az átjárható légutakat.Ha a sérültnek kielégítő légzése van, akkor biztosítani kell az átjárható légutakat. Stabil oldalfekvés, vagy áll megemelése.
Sérültek állapotát folyamatosan ellenőrizzük a mentők megérkezéséig.
37. Baleset helyszínére érkezve utasával együtt kiszállnak, hogy segítsenek. A látványtól utasa rosszul lesz, összeesik, földön fekve marad.
Ájulás Ellátása: A hanyatt fekvő sérült lábait megemeljük, alátámasztjuk. Ebben a helyzetben a beteg gyorsan magához tér. Majd tájékozódjunk a további sérültek számáról, állapotáról, és megkezdjük az el látást. Amennyiben az ájult nem nyeri vissza az
(Megszólítjuk, megrázzuk a vállát-Segítség-Száj kitisztítása, Légzés ellenőrzés 10 mp-en keresztül-ha nincs légzés -Megkérünk valakit, hogy hívjon mentőt újraélesztéshez-megkezdjük a sérült újraélesztését 30-2- ha sikeres volt biztosítjuk az átjárható légutakat.Ha a sérültnek kielégítő légzése van, akkor biztosítani kell az átjárható légutakat. Stabil oldalfekvés, vagy áll megemelése.
Sérültek állapotát folyamatosan ellenőrizzük a mentők megérkezéséig.
eszméletét rövid időn belül, akkor úgy látjuk el, mint egy eszméletlen sérültet.


38A gépkocsija becsapódó ajtaja utasának fejét sebesíti meg. A homlok bal oldalán lévő zúzott sebből folyamatosan, sötétvörös színű vér ürül.
Visszeres vérzés Az eszméleténél lévő sérültet leültetjük, majd vénás nyomókötést helyezünk fel. A kötés felhelyezése után enyhén megemelt fejjel fektetjük.
Állapotát folyamatosan észleljük.
Kivérzés tünetei: látható vérzés, sápadtság, verejtékezés,zavartság,didergés,szédülés,fájdalom, szapora pulzus, alacsony vérnyomás,eszmélet vesztés, halál. Mentőt hívunk.
39. Váróteremben lévő idős ember rosszullétre panaszkodik. Elmondása szerint cukorbeteg, cukros vizet kér. Amikorra a cukros folyadék megérkezik, a padon fekszik, de nem mozdul, szólításra nem válaszol.
Cukorbetegség miatti kóma .

(Megszólítjuk, megrázzuk a vállát-Segítség-Száj kitisztítása, Légzés ellenőrzés 10 mp-en keresztül-ha nincs légzés -Megkérünk valakit, hogy hívjon mentőt újraélesztéshez-megkezdjük a sérült újraélesztését 30-2- ha sikeres volt biztosítjuk az átjárható légutakat.
Ha a sérültnek kielégítő légzése van, akkor biztosítani kell az átjárható légutakat. Stabil oldalfekvés, vagy áll megemelése.
Sérültek állapotát folyamatosan ellenőrizzük a mentők megérkezéséig.

Eszméletlen beteget folyadékkal itatni tilos! (megfulladna a sérült) 
40. Személygépkocsi kerékpárost gázolt. A sérült a járdaszegélyre esett, hátát fájlalja, bal alsó végtagja zsibbad.
Gerincsérülés Az eszméleténél lévő gerincsérültet talált helyzetben rögzítjük, a mozdulatlanságát biztosítjuk (pokrócokkal, kabátokkal körbetámasztjuk) nyugtatjuk. Szigorúan tilos mozgatni, csak mentő szállíthatja! Mentőt hívunk.
Állapotát folyamatosan észleljük.
41. Gyalogost gázoltak. A sérült kb. egy percig feküdt mozdulatlanul az úttesten, majd felült. Bal füléből vér ürül.
A sérültet vízszintesen fektetjük, a fejét enyhén megemeljük és alátámasztjuk. Vérző fülre steril lapot helyezünk. (tamponálni tilos) Csak mentő szállíthatja! Mentőt hívunk. A sérült állapotát folyamatosan ellenőrizzük.

Folytatás>>>

«
Következő
Újabb bejegyzés
»
Előző
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések